In september kwam From The Sky Down uit, een documentaire over de opname van U2’s Achtung Baby.

Het verhaal is bekend, maar blijft fascinerend: supergroep in crisis na zeven cd’s in acht jaar heeft noch songs, noch inspiratie, maar boekt studio als medicijn daartegen.

Uiteindelijk vernieuwt de band zich muzikaal drastisch met destijds modieuze dance-invloeden en bovendien wordt de cd commercieel een grot succes.

Regisseur David Guggenheim stelde deze documentaire samen door archiefopnamen van de opnamesessies te combineren met nieuwe interview met de bandleden.

De documentaire ging in première op 8 september 2011 op het Toronto International Film Festival. Die  première viel samen met door U2’s label in het leven geroepen ‘herdenking’ van het feit dat de plaat toen twintig jaar geleden uitkwam.

Tegelijkertijd kwam er ook een rerelease uit met extra materiaal in vijf verschillende versies. Dat maakte het plaatje dan in meer dan een opzicht compleet en doordat de echte fans die heruitgave inmiddels al wel hebben gekocht, komt de documentaire nu op tv. Dat kan de twijfelaars dan alsnog overhalen…

Uur van de wolf: U2 – Achtung Bbay, 1 januari, Nederland 3, 22:00 – 23:35