Algemeen wordt aangenomen, dat Paul McCartney de muziek voor ‘In my life’ schreef en John Lennon de tekst. Dat zei McCartney ook in interwiews, tewijl Lennon volhield dat McCartney maar acht maten had geschreven en de koortjes.

Nu concluderen twee Amerikaanse wetenschappers, dat het het inderdaad aannemelijk is dat Lennon die muziek ook schreef.

Op het album ‘Rubber soul’ staat Lennon ook als enige auteur vermeld, maar daarvoor voeren de  twee nu ook ingewikkeld bewijs aan.

De twee wetenschappers komen niet uit de hoek van de muziek, maar verrassend genoeg van de statistiek en de wiskunde. Mark Glickman is een statisticus van Harvard en Jason Brown doceert wiskunde aan Dalhousie University.

Zij concluderen dat de song stilistisch veel meer lijkt op Lennon’s andere composities dan op die van McCartney en komen tot de conclusie dat de kans dat McCartney de muziek ervoor schreef minder is dan een op vijftig.

Daarvoor onderzochten zij de frequentie van de gebruikte akkoorden, de overgangen tussen akkoorden en 147 andere kenmerken van alle Beatles-songs tussen 1962 en 1966.

Ze ontleedden de song in structuren die de kenmerken ervan weergeven. Hun werkwijze is vergelijkbaar met het ontleden van mengkleuren in de verschillende kleuren die erin zitten met een cijfer dat het aandeel in die mengkleur aangeeft.

Zo kwamen ze tot de conclusie dat er .018 kans is, dat ‘In my life’ van McCartney is.  De toonhoogte van zijn songs noemen zij namelijk complex en gevarieerd, terwijl die van Lennon nauwelijks veranderen.

‘The word’ schrijven zij nu echter alleen aan McCartney toe, zodat de stand per saldo gelijk blijft.

Een woordvoerder van McCartney heeft inmiddels al gezegd, dat de ex-Beatle niet zal reageren op het onderzoek:

www.telegraph.co.uk/science/2018/07/29/sir-paul-mccartney-misremembers-writing-life-says-harvard-analysing/