Het aantal Europeanen dat illegaal films, muziek of series downloadt is flink gedaald tussen 2014 en 2017 gedaald. Niet onlogisch stijgt tegelijkertijd het bedrag dat aan legale content wordt besteed.

Deze conclusies publiceerde het Instituut voor Informatierecht (IViR), een onderdeel van de UvA, in een onderzoeksrapport dat werd opgesteld met Ecorys. Voor dat onderzoek werden 35.000 mensen in dertien landen geënquêteerd., van wie zevenduizend minderjarig waren.

Oorzaken voor deze verschuiving is volgens de onderzoekers enerzijds het feit dat sinds 2014 veel meer legale content beschikbaar is die kan worden gehuurd, gekocht of gestreamd. Ook is er een even sterke als voor de hand liggende link met de koopkracht: hoe hoger die is, hoe minder illegale downloaders er zijn.

Ook concludeert het IViR dat er geen overtuigend bewijs is voor de veronderstelling dat optreden tegen illegaal downloaden aan deze trends heeft bijgedragen.

Opvallend detail is, dat Nederland zich relatief gezien netjes aan de regels houdt. Nederlanders zitten van de onderzochte landen qua aantal aan de onderkant van de illegale downloaders, terwijl dat aantal bovendien gestaag afneemt.

In Nederland downloadde 37 procent van de internetgebruikers in 2017 iets illegaals, terwijl 81 procent van hen legaal consumeerde.