Louis Theroux is vanwege zijn participerende documentaires een spraakmakende televisiemaker en daardoor wereldberoemd.

Als hij op Twitter dus de oude koe uit de sloot haalt dat de Beatles het plan hadden J. R. R. Tolkien’s ‘The lord of the rings’ te verfilmen, wordt dat belegen feit daardoor opnieuw nieuws.

Rolling Stone bracht dat feit al op 12 februari naar aanleiding van de documentaire ‘The Beatles in India’, samen met vijftien andere weetjes, iets waarvan wij destijds al graag een samenvatting gaven.

De rollen hadden de Beatles al onderling verdeeld en waren een perfect voorbeeld van typecasting: John Lennon zou in die verfilming heel toepasselijk de gekwelde Gollum spelen, Paul McCartney de enigszins naïeve, maar toch heldhaftige Frodo, George Harrison het aanvankelijk de met zichzelf worstelende, maar uiteindelijk tot het strijdbare morele geweten Gandalf uitgroeien en Ringo Starr de even nuchtere als loyale Sam.

Stanley Kybrick was al benaderd voor de regie van het geheel, maar uiteindelijk strandde het plan door de weigering van Tolkien ervoor toestemming te geven. Hij bezat destijds namlijk nog zelf de filmrechten op zijn boeken.

Peter Jackson, de uiteindelijke regisseur van The lord of the rings’-cyclus en alles wat daarna kwam, zei in 2003 in een interview met het Amerikaanse People, dat hij dacht dat er een aantal goede nummers op de soundtrack zouden hebben gestaan. Dat was helaas niet meer dan een vorm van wishful thinking.