Peter Gabriel heeft fel stelling genomen tegen het beleid van de Britse regering met betrekking tot het verstrekken van visa aan artiesten.

Dit deed hij naar aanleiding van het feit dat een aantal voor het Womad-festival geboekte artiesten het Verenigd Koninkrijk niet in mocht: hen werd een visum geweigerd. Zo werd  Sabry Mosbah uit Tunesië, Wazimbo uit Mozambique en leden van Tal National uit Niger de toegang tot het Verenigd Koninkrijk ontzegd, terwijl de Indiase zusters van Hashmat Sultana pas 24 uur na hun optreden toestemming kregen het VK binnen te reizen.

Gabriel was een van de oprichters van dat festival in 1980 en heeft zich langdurig ingespannen voor het onder de aandacht brengen van wat we ‘wereldmuziek’ zijn gaan noemen.

Hij veroordeelde het Britse beleid in niet mis te verstane bewoordingen in The Guardian. Hij zei onder meer dat het recht om te reizen voor je werk, voor een opleiding en zelfs voor ontspanning steeds meer wordt ingeperkt en dat dat vaak gebeurt langs raciale en religieuze lijnen.

Ook vroeg hij zich of de Engelsen nu werkelijk een ‘a white-breaded Brexited flatland’ willen:

www.theguardian.com/culture/2018/jul/31/brexited-flatland-peter-gabriel-womad-stars-refused-entry-uk-visa?CMP=fb_gu