Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

nieuw album John Hiatt: ‘The eclipse sessions’

augustus 8th, 2018 at 11:43

Op 12 oktober komt John Hiatt’s nieuwe album uit, ‘The eclipse sessions’. Het is de opvolger van ‘Terms of my surrender’ uit 2014.

Hiatt’s 23e album werd opgenomen in de studio van Kevin McKendree en ook door hem geproduceerd.

Hiatt ging zonder vast plan de studio in en wist ook eigenlijk niet, of ze nu demo’s aan het opnemen waren of songs voor een album. Vooraf had hij ook gedacht aan een echt soloalbum: hij alleen, akoestische gitaar spelend en zingend.

Hiatt speelde de elf songs die het album haalden echter in in een triobezetting met zijn vaste drummer Kenneth Blevins en bassist Patrick O’Hearn gedurende vier dagen. Hier en daar voegde Kevin McKendree orgel, terwijl ook zijn zoon Yates af en toe  gitaar speelt. Yates McKendree was trouwens de opnametechnicus en beide feiten krijgen reliëf als je weet, dat hij pas vijftien is.

Ook een titel had Hiatt niet tot 21 augustus verleden jaar, toen een zonsverduistering plaatsvond tijdens de opnamen.

Hiatt herinnert zich dat ze die dag al drie songs hadden opgenomen en toen naar buiten gingen om het spektakel te zien. De titel is het gevolg van het gevoel van saamhorigheid dat Hiatt ervoer.

Afgaande op het inmiddels vijgegeven ‘Cry to me’ zou het weleens een countrygericht album kunnen zijn, hoewel de urgentie in die song lijkt te ontbreken.

Ooit was er een tijd waarin wij ongeduldig de releasedatum van een nieuwe Hiatt afwachtten, maar zijn laatste echt goede album was ‘Crossin’ muddy waters’ uit 2000, terwijl ‘Master of disaster’ uit 2003 het laatste album was dat we tóch nog kochten, ondanks de vaak goede recensies voor zijn vijf albums daarna.

Zijn songs werden echter steeds maniëristischer, terwijl de ontbrekende bezieling in routineuze composities en schmierende zang werd verdoezeld met vaak harde gitaarriffs.

Misschien kwam dat ook door het hoge tempo waarin Hiatt nieuwe albums uitbracht, zo ongeveer met een tussenpoos van anderhalf tot twee jaar.

In die zin zou ‘The eclipse sessions’ zich van de voorgangers kunnen onderscheiden: er zat immers vier jaar tussen “Terms of my surrender’ en deze.

Wij wachten dus af en luisteren nog maar eens naar ‘Cry to me’ op zoek naar een aanwijzing voor de rest:

www.youtube.com/watch?v=ApRwuWaIqI0

 

de songlijst:

1. Cry to

2. All the way to the river
3. Aces up your sleeve
4. Poor imitation of God
5. Nothing in my heart
6. Over the hill
7. Outrunning my soul
8. Hide your tears
9. The odds of loving you
10. One stiff breeze
11. Robber’s Highway

Comments zijn gesloten.